15.A little boy decided to go for a swim in the old swimming hole behind his house on a hot summer day in America.He dived into the cool water,not realizing that as he swam towards the middle of the lake,a crocodile (鱷魚) was swimming toward him.
His mother in the house was looking out of the window and saw the two as they got closer and closer.In great fear,she ran toward the water,shouting to her son as loudly as she could.Hearing her voice,the little boy became alarmed and made a U-turn to swim to his mother.It was too late.Just as he reached her,the crocodile reached him.From the shore,the mother grabbed her little boy by the armsjust as the crocodile snatched his legs.That began an incredible tug-of-war (拔河) between the two.The crocodile was much stronger than the mother,but the mother was much too passionate to let go.A farmer happened to drive by,heard their screams,raced from his truck,took aim and shot the crocodile.
Remarkably,fter weeks and weeks in the hospital,the little boy survived.His legs were extremely scarred by the attack of the animal.And,on his arms,were deep scratches where his mother's fingernails dug into his flesh in her effort to hang on to the son she loved.
The newspaper reporter,who interviewed the boy,asked if he would show him his scars.The boy lifted his legs.And then,with obvious pride,he said to the reporter,"Bt look at my arms.I have great scars on my arms,too.I have them because my Mom wouldn't let go."
Never judge another person's scars,because you don't know how they were made.
5.Which of the following is most related to the underlined word"passionate"?C
A.Anxious.
B.Determined.
C.Frightened.
D.Courageous.
6.By saying"But look at my arms.I have great scars on my arms,too"in the fourth paragraph,the boy really wants to showC.
A.how many scars and scratches he had
B.how deep the scars made by the crocodile were
C.how great and beloved his mother was
D.what a brave and courageous boy he was
7.In the story the writer intends to tell us thatD.
A.scars always remind people of their past experiences
B.it's dangerous to swim alone in the water
C.the boy also feels painful in his mind
D.scars do not necessarily mean pain at all times
8.Which of the following will be the best title for the text?C
A.A Terrible Experience
B.Women Hold up Half the Sky
C.Scars of Love
D.Don't Judge by Appearances.
分析 本文屬于記敘文閱讀,作者在文章中向我們講述了一個驚險的故事,一位母親為了挽救孩子做出了常人無法做出的事情,她與鱷魚比力氣,在鱷魚的口中救出了自己的兒子,雖然給兒子留下了傷疤,但這個傷疤卻代表著母親的愛.
解答 5.C 詞義猜測題,根據(jù)第二段The crocodile was much stronger than the mother,but the mother was much too passionate to let go.可知鱷魚雖然比母親強壯,但是母親害怕失去兒子而不肯放手,故選C.
6.C 推理判斷題.根據(jù)第四段I have them because my Mom wouldn't let go."并由全文可知鱷魚咬中了他的腿,試圖把他拉下水,但是媽媽拉著他的手想要把他拉上來,這在他的手上留下了傷疤,但是卻救了他的命,這個傷疤說明了媽媽對他的愛.故選C.
7.D 推理判斷題,根據(jù)最后一段Never judge another person's scars,because you don't know how they were made.可知作者在本文主要告訴我們不要隨意評論一個人的傷疤,因為你并不知道它的來歷,故選D.
8.C 主旨大意題,通讀全文可知本文主要講述了一位母親與鱷魚比力氣,在鱷魚的口中成功的救出了自己的兒子,雖然給兒子留下了傷疤,但這個傷疤卻代表著母親的愛.故選C.
點評 考查學(xué)生的細節(jié)理解和推理判斷能力.做細節(jié)理解題時一定要找到文章中的原句,和題干進行比較,再做出正確選擇.在做推理判斷題時不要以個人的主觀想象代替文章的事實,要根據(jù)文章事實進行合乎邏輯的推理判斷.